ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΕΝΑΣ ΣΤΟΧΟΣ…

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το εργαστήριο μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα με θέμα «Η ανάπτυξη του τουρισμού μέσω συνεργασιών Ελλάδος και Τουρκίας», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης Philoxenia 2017!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Προέδρου του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Δημητρίου Συμεωνίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της ημερίδας και στο ρόλο του τουρισμού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ο τουρισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Το υπουργείο εξωτερικών και το ελληνοτουρκικό επιμελητήριο στηρίζουν κάθε προσπάθεια για την επίτευξη οποιασδήποτε συνεργασίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η προσπάθεια πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Philoxenia 2017 που είναι μια από τις σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις» τόνισε ο διευθυντής του Υπ. Εξωτερικών, Δημήτρης Παπανδρέου.

«Ο τουρισμός φέρνει κοντά τις δυο χώρες και αυτό πρέπει να το τονίσουμε. Πέρυσι επισκέφτηκαν την Ελλάδα περίπου ένα εκατομμύριο Τούρκοι τουρίστες και 600.000 Έλληνες ήρθαν στην Τουρκία. Πιστεύω πως η σημερινή συνάντηση θα βελτιώσει τη συνεργασία μας και τις τουριστικές μας σχέσεις. Έτσι, θα γίνει η Ελλάδα για την Τουρκία και η Τουρκία για την Ελλάδα ο πρώτος προορισμός» υπογράμμισε ο βοηθός του Γενικού Διευθυντή Προβολής και Τουρισμού του αντίστοιχου Τουρκικού Υπουργείου Cengiz Aydin .

«Οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών ανέκαθεν ήταν δύσκολες, όχι όμως και η φιλία των δύο χωρών, ο τρόπος διασκέδασης, η κουλτούρα και η γαστρονομία. Εμείς δεν βλέπουμε την Τουρκία ως ανταγωνίστρια , άλλα ως εταίρο. Η μεταξύ μας συνεργασία στον τουρισμό μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την ανάπτυξη των χωρών μας. Η διμερής τουριστική συνεργασία από την αύξηση της ανταλλαγής των μεταξύ μας τουριστικών ροών μπορεί να δημιουργήσει νέες μορφές τουρισμού όπως ο τουρισμός υγείας και ευεξίας. Μπορεί ακόμα να μας οδηγήσει σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας, επαγγελματικής κατάρτισης, στην αύξηση των τουριστικών επενδύσεων και στην αλληλεγγύη στην Ανατολική Ευρώπη», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρινός.

«Η ανάπτυξη των τουριστικών μας σχέσεων θα μας δώσει περισσότερες δυνατότητες συνεργασίας. Η συνέχιση των σχέσεων μεταξύ των δύο φίλων χωρών, είναι πάρα πολύ σημαντική», δήλωσε ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας Orhan Yalman Okan.

«Στην Θεσσαλονίκη αυτό που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια είναι η γνωριμία των λαών που έχει προκύψει μέσα από την τουριστική ανταλλαγή και δείχνει πόσο κοντά βρισκόμαστε σαν λαοί» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.

Παράλληλα, στην ημερίδα η καθηγήτρια και διευθύντρια του εργαστηρίου μάρκετινγκ MARLAB, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ροδούλα Τσιότσου παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε με την ομάδα της, με θέμα «Η εικόνα της Τουρκίας ως τουριστικός προορισμός όπως την αντιλαμβάνονται οι Έλληνες».

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, τουριστικοί και πολιτικοί παράγοντες τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία, τονίζοντας την συνεργασία και τη φιλία των δυο χωρών, όπως ο πρόεδρος TUROB Timur Bayindin, η προϊσταμένη του τμήματος Ελληνικών Υποθέσεων TURSAB Gulberk Asyapar, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσσιος και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης Βύρων Θεολόγης, καθώς και πλήθος κόσμου όπως επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και φοιτητές.