Ξανθιώτικο Καρναβάλι

4-10 Μαρτίου 2019

Ελλάδα » Ξάνθη

Στην Ελλάδα "ψοφάμε" για γιορτές και πανηγύρια. Κάθε επέτειος γίνεται αφορμή για διασκέδαση και εκτόνωση με αποκορύφωμα την περίοδο της Αποκριάς, τις τρεις, δηλαδή, εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Τρεις εβδομάδες γεμάτες μουσική, χορό, πάρτυ και ξέφρενο γλέντι. Μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται μασκαρεμένοι στους δρόμους, εκδηλώσεις και πάρτυ διοργανώνονται παντού, σε κάθε γωνιά της χώρας και μεγάλες παρελάσεις με άρματα και καρναβαλιστές, οργανωμένες από τις τοπικές κοινωνίες, διεξάγονται τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρότερες πόλεις της Ελλάδας.

Μπορεί το καρναβάλι του Ρίο να είναι φαντασμαγορικό και πασίγνωστο, μονοπωλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον, έχουμε όμως κι εμείς το δικό μας αλλιώτικο καρναβάλι, ένα συνδυασμό μασκαρέματος και λαογραφικής παράδοσης. Δεν είναι ξενόφερτος θεσμός. Οι ρίζες τους βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα και τους λατρευτικούς εορτασμούς που τελούνταν προς τιμήν του θεού Διόνυσου. Κατά τους εορτασμούς αυτούς στην αρχαία Αθήνα γινόταν παρέλαση άρματος με χορευτές και τραγουδιστές μεταμφιεσμένους με προσωπίδες να το ακολουθούν, τραγουδώντας σατυρικά τραγούδια.

Το πιο διάσημο - για την οργάνωση και το μέγεθός του - καρναβάλι στην Ελλάδα είναι αυτό της Πάτρας με το Ξανθιώτικο να ακολουθεί. Παρελάσεις με άρματα, καρυκατούρες και άλλες δημιουργίες - έργα τέχνης και αστείρευτης φαντασίας, αποκριάτικες στολές και χιλιάδες συμμετέχοντες, εφοδιασμένοι με μπόλικο κέφι και διάθεση για χορό και διασκέδαση.

Το Ξανθιώτικο καρναβάλι με μια ιστορία 50 χρόνων, είναι πλέον θεσμός, ένα αναπόσπαστο κομμάτι των ευρύτερων Θρακιώτικων Λαογραφικών Εορτών, κατά τις οποίες λαμβάνουν χώρα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών και εκθέσεων. Ολόκληρη η "πόλη με τα χίλια χρώματα" συντονίζεται στους ρυθμούς του καρναβαλιού και ετοιμάζεται να υποδεχθεί χιλιάδες κόσμο τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις γειτονικές χώρες για ένα ξέφρενο πάρτυ, γεμάτο μουσική, χορό και εκδηλώσεις στους δρόμους, τα σοκάκια και τα μπαράκια της περιοχής. 

Από τις 4 έως και τις 10 Μαρτίου 2019 δίνουμε, λοιπόν, ραντεβού στην όμορφη Ξάνθη, για να ζήσουμε από κοντά αυτή τη μοναδική εμπειρία, που πραγματοποιείται μόνο μια φορά το χρόνο, αλλά μένει αξέχαστη για μια ζωή.