ΣΥΜΗ, ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ

Ελλάδα » Σύμη

Στα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, δίπλα στην πολυσύχναστη ΡΟΔΟ, υπάρχει ένα μικρό αλλά πολύ «ιδιαίτερο» νησί, η ΣΥΜΗ. Είναι το όγδοο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου με έκταση 58,1 τ. χλμ. και μήκος ακτών 85χλμ.

Η Σύμη αποτελεί πλέον έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, για όσους αναζητούν διακοπές με στυλ, για όσους αναζητούν να συνδυάσουν τον κοσμοπολίτικο αέρα με την αρχοντιά της παράδοσης, την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό με τα ακριβά γιότ και τα ιστιοφόρα που έρχονται καθημερινά από την γειτονική Τουρκία.

Το νησί είναι μικρό αλλά δεν του λείπει τίποτα, είναι πλήρες σε όλα, μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις. Η ιδιαίτερη γραφικότητά του, η λιτή, ανέπαφη, αλλά αρχοντική ομορφιά του και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, ξεδιπλώνονται μπροστά σου από την είσοδό σου στο λιμάνι και σε κάνει να το ερωτευτείς με την πρώτη ματιά.

Το σύνολο σχεδόν των τουριστών της Σύμης διακινείται μέσω της Ρόδου. Η τουριστική περίοδος κρατά 7 μήνες (Απρίλιος-Οκτώβρης), όπως και στη Ρόδο, με την μεγαλύτερη κίνηση στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Η Σύμη διατήρησε το νεοκλασικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής της, γι’ αυτό κι ανακηρύχθηκε ιστορικός διατηρητέος οικισμός. Τα σπίτια της, δίπατα και τρίπατα, με κεραμιδένιες στέγες και όμορφα μπαλκόνια, σε πολλά χρώματα, δίνουν στο νησί μία ιδιαίτερη εικόνα που κάνει ακόμη και τις απλές ερασιτεχνικές φωτογραφίες να μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής.

Υπάρχουν πολλά καφέ, μπαρ, καντίνες, εστιατόρια και ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό σας. Οι γεύσεις στη Σύμη είναι ξεχωριστές και κάποια από τα εδέσματα που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το συμιακό τηγανητό γαριδάκι, χταποδάκι, καλαμάρια, σουπιές, αστακοί, κόκορας παστιτσάδα, τηγανητά πιττάκια με αθερίνα και τυρόπιτες "νεβατές" με ντόπιο τυρί και δυόσμο. Το νησί διαθέτει επίσης αμέτρητες όμορφες και γραφικές παραλίες  με πεντακάθαρα νερά. Τα γειτονικά νησάκια Νίμος και Σέσκλι, με τις αντίστοιχες παραλίες τους, αξίζουν και αυτά μια επίσκεψη λόγω της παρθένας ομορφιάς τους.

Η ΣΥΜΗ είναι ένα νησί που δεν ξεχνιέται ποτέ, είτε έχετε σκάφος είτε όχι, θα σας προσφέρει ένα μοναδικό είδος διακοπών, θα νιώσετε την κοσμοπολίτικη αύρα της και θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν άρχοντες!