ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ

«Βγάλε ντέρτι και καημό ….για ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ καλό»!

Το Ζεϊμπέκικο είναι κάτι παραπάνω από ένας ακόμη ελληνικός λαϊκός χορός,  είναι ένας από τους πιο όμορφους  και δημοφιλείς  χορούς γενικότερα και  χορεύεται με την ψυχή, όχι μόνον με το σώμα.Το Ζεϊμπέκικο είναι  συναίσθημα, είναι φάση, είναι ατμόσφαιρα , είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία! Τόσο ο ίδιος ο χορός όσο και η μουσική που τον συνοδεύει αγγίζει τις ψυχές όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

«Ζεϊμπέκικος: Ο χορός του πόνου, της προσωπικής έκφρασης, ο χορός του πολέμου μεταξύ συναισθημάτων και πραγματικότητας! Ένας χορός που επιβάλλεται να χορεύεται και από τον άνδρα αλλά και από την γυναίκα… γιατί η έκφραση του πόνου δεν κάνει διάκριση φύλου. Κύριος στόχος μου,  να μάθουν όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο,  ότι ο ζεϊμπέκικος  μαθαίνεται… έχει ρυθμό (9/8) πάνω στα οποία ο χορευτής/η χορεύτρια κινείται, αυτοσχεδιάζει, εκφράζει τον πόνο του, την λύπη του… έχει βηματολογική στάση, έχει συγκεκριμένη στάση σώματος αλλά και χειρισμό του σώματος επάνω στην κίνηση! » (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, επαγγελματίας  χοροδιδάσκαλος και χορευτής του ζεϊμπέκικου με 2 Σχολές στην Αθήνα, https://el-gr.facebook.com/dimitrispetropouloszeimpekiko/αλλά  και με μαθητές από όλη την Ελλάδα , από το 1991)

«Ο ζεϊμπέκικος είναι αυτοσχεδιαστικός χορός, αλλά δεν υπάρχει χορός που να μην μπορεί να κωδικοποιηθεί με συγκεκριμένο ρυθμό και βήματα βοηθώντας τον μαθητή να εκπαιδευτεί σε αυτό.Είναι σαν μια ξένη γλώσσα που θέλεις να μάθεις, ο δάσκαλος δε σου λέει τι να πεις αλλά πως να μάθεις να μιλάς και να εκφραστείς.» (ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΑ:  επαγγελματίας  χοροδιδάσκαλος,  χορογράφος και χορεύτρια του ζεϊμπέκικου από το 2005, διδάσκει σε 2 Συλλόγους παραδοσιακών και λαϊκών χορών, https://www.facebook.com/xodythe/, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης )

«Το Ζεϊμπέκικο  είναι ένας μοναχικός χορός με εσωτερική ένταση και εκφράζει βαθιά συναισθήματα! Είναι  μια κατάθεση της ψυχής ... Το πιο όμορφο στοιχείο στο Ζεϊμπέκικο  είναι ο αυτοσχεδιασμός, ένας αυτοσχεδιασμός που επιτρέπει σε όλους να αφήσουν το δικό τους προσωπικό στίγμα! Κάθε Ζεϊμπέκικο  θα πρέπει να είναι μοναδικό, να χορεύεται σύμφωνα με τη διάθεση,  να εκτελείται πάντα με σωστό ρυθμό και να εκφράζεται με μουσικότητα! »  (ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΚΑΛΗΣ)

«Ζεϊμπέκικο.. Αισθανθείτε τη στιγμή. Χορέψτε τη στιγμή. Βάλτε τη δική σας σφραγίδα στο πάτωμα. Χορεύοντας έναν από τους πιο δυνατούς σόλο χορούς εκφράστε τον πόνο σας, τους φόβους σας, τον θυμό σας, το πάθος σας, τη ζωή σας ... μέσα σε λίγα λεπτά. Ένας από τους πιο αγαπημένους χορούς που μεγαλώνει μαζί σου και αλλάζει όσο μεγαλώνεις... σαν ένα καλό κρασί που όσο παλιώνει, γίνεται καλύτερο! » (ΕΛΕΝΑ ΣΑΚΑΛΗ)

Η  λέξη «ζεϊμπέκικο»  ετυμολογικά είναι σύνθετη από το ΖΕΥΣ ( ΔΙΑΣ ) που συμβολίζει το πνεύμα και ΜΠΕΚΟΣ ( ψωμί) που συμβολίζει το σώμα. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως ο χορός είναι δώρο των Θεών προς των άνθρωπο. Υπάρχουν διάφορες πηγές για την προέλευση του Ζεϊμπέκικου χορού καθώς και διάφορες εκδοχές για την καταγωγή του. Το «τούρκικο zebeck» δεν έχει καμία σχέση με το Ζεϊμπέκικο. Επίσης κάποτε ήταν μοναχικός χορός και μόνο για τους άνδρες. Σήμερα χορεύεται από όλους, και από τις γυναίκες.  Κάθε χορευτής έχει τις φιγούρες του και το δικό του τραγούδι, αυτοσχεδιάζει σε μικρό χώρο, ταπεινά και με αξιοπρέπεια. Χορεύει μια φορά μονάχα! Έτσι δημιουργήθηκε και ο θεσμός της παραγγελιάς. 

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει τα δεδομένα σε όλη την Ελλάδα με τις επισκέψεις του σε πολλές πόλεις…Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΑ χορεύει μόνη ή  με την ομάδα της και συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις, σεμινάρια, φεστιβάλ, τηλεοπτικά προγράμματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό…...

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ μαθαίνει πλέον να χορεύει τον πόνο! Και τώρα ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ αλλά και η ΤΟΥΡΚΙΑ, με την πρωτοβουλία του Τούρκου επαγγελματία, και στους Ελληνικούς Χορούς, KAAN TEMIZEL που διατηρεί  ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ, http://kakapedia.com/, οργανώνει  Σεμινάρια Ζεϊμπέκικου και το GREEK DANCE CONGRESS, στις  31/3/2018-01/04/2018  , στην ΤΟΥΡΚΙΑ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ!

Παρακαλούνται να ανέβουν στην πίστα μόνο όσοι ξέρουν και θέλουν να χορέψουν. Οι υπόλοιποι παλαμάκια ….και μάλιστα στον ρυθμό: Ε-νά, δυοτρία, τέσσερα, πε-ντέ, εξιεπτά, οκτώ, εννιά!

THE DANCE IDOLS CLUB (Πετρόπουλος Δημήτριος ) Λαμπράκη Γρηγορίου 345, Κερατσίνι, 18757, ΑΤΤΙΚΗΣ
KAAN TEMİZEL – EGE VE YUNAN DANSLARI EĞİTMENİ Cami Mh. Cumhuriyet Cd. Galip Ağa Sk. No: 11/A Tuzla İstanbul
:+30 2104313454
+90 0554 571 54 83
info@kakapedia.com Να στείλετε μήνυμα