Πάσχα στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας και του Ιονίου, ο εορτασμός του Πάσχα είναι κάτι ξεχωριστό. Τα ιδιαίτερα τοπικά έθιμα  και η άμεση σχέση των ημερών αυτών με την αρχή της  Άνοιξης, αναδεικνύουν μια μοναδικότητα, που κάνει το Κερκυραϊκό Πάσχα πόλο έλξης επισκεπτών τόσο απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας όσο και απ’ όλο τον κόσμο. Το Πάσχα στην ΚΕΡΚΥΡΑ είναι αναμφίβολα από τα πιο μεγαλοπρεπή σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία που καθένας επιθυμεί να βιώσει.

Οι Κερκυραίοι ζουν το Θείο Πάθος με ένταση και κατάνυξη, διατηρώντας στο ακέραιο τα έθιμα του νησιού. Όλες τις μέρες της Θρησκευτικής  αυτής Γιορτής,  σε όλο το νησί, κυριαρχεί η συγκινητική, πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική που ξεχύνεται από τους ναούς στα καντούνια της πόλης και των προαστίων.

Οι εκδηλώσεις του Κερκυραϊκού Πάσχα ξεκινούν από την Κυριακή των  Βαΐων με τη λιτανεία του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην οποία συμμετέχουν όλες-και οι 18- Φιλαρμονικές του νησιού για να τιμήσουν τον Πολιούχο Άγιο της Κέρκυρας.

Από την Μεγάλη Δευτέρα οι Κερκυραίοι αρχίζουν τα ψώνια και μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη επισκέπτονται τις εκκλησίες  και συμμετέχουν στις οργανωμένες εκδηλώσεις του Δήμου τους. Την Μεγάλη Πέμπτη ξεκινάει η Ακολουθία των Αγίων Παθών και με την πρώτη καμπάνα της εκκλησίας, βάφονται τα κόκκινα αυγά, αιώνιο σύμβολο ανανέωσης της ζωής και της φύσης.

Την Μεγάλη Παρασκευή, σε συγκινητική ατμόσφαιρα και με το νεκρώσιμο ήχο της καμπάνας, γίνεται η τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και η περιφορά του νεκρού Ιησού σε κατάλευκο σεντόνι. Μετά στολίζονται οι Επιτάφιοι με λουλούδια, από νεαρά κορίτσια, και προς το μεσημέρι  είναι έτοιμοι και εκτίθενται σε προσκύνημα. Από νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής αρχίζει η περιφορά των επιταφίων στα γραφικά δρομάκια, τις πλατείες και τα προάστιατης Κέρκυρας. Μέχρι αργά το βράδυ δεκάδες Επιτάφιοι θα βγουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης  συνοδευόμενοι από χορωδίες, Φιλαρμονικές, σχολεία, τμήματα προσκόπων, τμήματα οδηγών και κοριτσάκια με καλαθάκια γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια.

Τα μεγάλα κεριά, τα μανουάλια (βενετσιάνικα φανάρια), τα λάβαρα και φλάμπουρα, ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές του τόπου, η παρουσία των εξαιρετικών Φιλαρμονικών που παίζουν πένθιμα εμβατήρια από μουσικά κομμάτια γνωστών κλασσικών συνθετών, οι χορωδίες και οι χιλιάδες Κερκυραίοι και επισκέπτες που παρακολουθούν ή ακολουθούν τις περιφορές των Επιταφίων, δίνουν στην πένθιμη τούτη μέρα μια άλλη, μεγαλοπρεπή διάσταση. Το αποκορύφωμα είναι η συνάντηση των Επιταφίων των μεγαλύτερων Εκκλησιών της πόλης, στην πλατεία Λιστών.

Το Μεγάλο Σάββατο, στις 11.00 το πρωί, γίνεται η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση. Μετά το τέλος της Ακολουθίας στη Μητρόπολη, χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες οι «μπότηδες» (πήλινα κανάτια) στους δρόμους, γεμάτα νερό για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο. Μετά το σπάσιμο των κανατιών οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς «Μην φοβάστε Γραικοί».

Το βράδυ, στις 12.00, τελείται η Αναστάσιμη Ακολουθία στο πάρκο της Πάνω Πλατείας. Φαντασμαγορικό και μοναδικό θέαμα, όλα τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των γύρω σπιτιών ανοιχτά με κεράκια αναμμένα και η πλατεία φωτισμένη από τις χιλιάδες λαμπάδες των πιστών που παρακολουθούν την τελετή της Ανάστασης στην μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας.

 Η Ανάσταση γίνεται με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα που φωτίζουν μαγικά τον ουρανό του νησιού  και οι λάμψεις τους καθρεφτίζονται στη θάλασσα. Μόλις τελειώσει η Ανάσταση, οι μπάντες τριγυρνούν την πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και ο κόσμος τρέχει από πίσω τους τραγουδώντας. Το γλέντι έχει αρχίσει στην Κέρκυρα και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί, με τσιλίχουρδα (τοπική μαγειρίτσα), κόκκινα αυγά, φογάτσες, κολομπίνες (χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) και πολύ κρασί. Το νησί παίρνει φωτιά σπάζοντας τη νηστεία της Σαρακοστής και γιορτάζει την Ανάσταση του Κυρίου.

Την Κυριακή του Πάσχα, από τις 7.00 το πρωί κάθε εκκλησία, κάνει περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους, χορωδίες.

Παντού, στις ταβέρνες, στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία, στα σπίτια, στα κτήματα, ψήνονται κρέατα και σουβλίζονται αρνιά και κοκορέτσια.

Είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ  η επίσκεψη της Κέρκυρας για τις γιορτές του ΠΑΣΧΑ! Είναι κάτι που θα σας μείνει αξέχαστο και θα θέλετε πάντοτε να το ξαναζήσετε!

Για ξενοδοχεία και άλλες επιλογές καταλυμάτων επισκεφτείτε την κατηγορία "Διαμονή" της ιστοσελίδας μας.